Νίκος Τσαούτος – μια μικρή προσωπική μαρτυρία

Νίκος Τσαούτος – μια μικρή προσωπική μαρτυρία

 

Με το Νίκο συνεργασθήκαμε 50 χρόνια στο Σύνδεσμο. Η αρχική στενή συνεργασία μας, έγινε φιλία. Μπορούσαμε «να συνεννοούμεθα με τα μάτια».

Έγινα θαυμαστής του. Είχα πολλούς λόγους να τον θαυμάζω: Για την ιλιγγιώδη ανάπτυξη της ΕΨΑ – πασίγνωστης, πλέον, Βιομηχανίας Αναψυκτικών -, για τα ανεξάντλητα αθλητικά ενδιαφέροντα του (σκι, ορειβασία, πινγκ πονγκ, τένις κλπ.), αλλά και την ενεργό συμμετοχή του στις Διοικήσεις χρήσιμων κοινωνικών ομάδων (Ρόταρυ, Πρόσκοποι, Ορειβατικός Όμιλος κλπ.), για την θαυμαστή οικογενειακή του συγκρότηση.

Κυρίως, όμως, τον θαύμαζα για τα προσωπικά του χαρίσματα: την οξυδερκή διορατικότητα του, την αυστηρή συνέπεια του, την σταθερή πίστη στις φιλίες του, την εντιμότητα του, την ευπροσήγορη κοινωνικότητα του, την πηγαία σεμνότητα του, την απέχθεια του στην υποκρισία και αλαζονεία, το ακατάβλητο χιούμορ του, την περιεκτική λιτότητα στην έκφραση των απόψεων του.
Ο Σύνδεσμος του οφείλει πολλά – πάρα πολλά !

Στα 50 και πλέον χρόνια, που υπηρέτησε τη Διοίκηση του, μετέδωσε τις ιδέες και τις αρχές του στις αλλεπάλληλες συνθέσεις των Δ.Σ. Είμαι σε θέση να διαβεβαιώσω ότι όλοι μας περιμέναμε την άποψη του Νίκου – πάντοτε ήταν βαρύνουσας σημασίας. Απολάμβανε του σεβασμού όλων μας.

Είμαι, επίσης, σε θέση να διαβεβαιώσω ότι ο Νίκος ήταν όχι μόνο στυλοβάτης του Συνδέσμου όλα αυτά τα 50 χρόνια, αλλά και ο «ήρωας» του σε δύο – τις πιο δύσκολες – περιόδους του, αναλαμβάνοντας την Προεδρία του, με εξαιρετική επιτυχία.

Ο Νίκος προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες και στο «τέκνο» του Συνδέσμου και της Alpha Bank, την ΑΕΔΕΠ, δηλαδή την μη κερδοσκοπική Αναπτυξιακή Εταιρεία της Θεσσαλίας. Κατά τη διάρκεια της μακράς Προεδρίας του, με την επιλογή του ικανότατων συνεργατών του – άλλο χάρισμα του – κατέστησε σύντομα και σταθερά την ΑΕΔΕΠ ως την αποδοτικότερη αναπτυξιακή εταιρεία της χώρας, παραδίδοντάς την σε άξια χέρια διαδοχής του.

Πρέπει δε να πω, ότι και τις δύο αυτές Προεδρίες (Συνδέσμου και ΑΕΔΕΠ) όχι μόνο δεν τις επιδίωξε, αλλά «εξαναγκάστηκε» να τις αναλάβει, μετά από αφόρητες πιέσεις που δέχθηκε ! Και, όμως, πέτυχε αξιοζήλευτα αποτελέσματα.

Με την αγαπημένη του σύζυγο Κατίνα (πολύτιμη συνεργάτιδα του και στην ΕΨΑ), απέκτησαν τον Μιχάλη και την Πένη. Παρατηρώ με χαρά ότι γαλουχήθηκαν και υιοθέτησαν τις ίδιες αξίες και αρχές.
Προσωπικά, νοιώθω ευγνώμων για όσα μου προσέφερε ο υπέροχος Νίκος, στα 50 αυτά χρόνια της συνεργασίας μας.

Κυριάκος Βανέζης
Επίτιμος Πρόεδρος ΣΒΘΣΕ