Πραγματοποίηση Ημερίδας με θέμα: «Προαγωγή Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία: Σύγχρονες Προκλήσεις και Καινοτόμα Εργαλεία», 9-10-2019

Πραγματοποίηση Ημερίδας με θέμα: «Προαγωγή Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία: Σύγχρονες Προκλήσεις και Καινοτόμα Εργαλεία», 9-10-2019

 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Επιθεώρησης & Ασφάλειας στην Εργασία Τ.Ε.Α.Υ.Ε. Μαγνησίας, το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής & Ασφάλειας της Εργασίας ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος ΣΒΘΣΕ, στο ξενοδοχείο Valis Resort στον Βόλο, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019, με θέμα: «Προαγωγή Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία: Σύγχρονες Προκλήσεις και Καινοτόμα Εργαλεία».

Η εκδήλωση εντάχθηκε στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου του «2ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία» το οποίο διοργανώνει το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. και θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 18 & 19 Νοεμβρίου 2019.

Εκ μέρους του ΣΒΘΣΕ την εκδήλωση χαιρέτησε η Πρόεδρος του Δ.Σ. κα Ελένη Κολιοπούλου η οποία, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι:
«Η προστασία της ανθρώπινης υγείας και ασφάλειας δεν αποτελεί μόνο νομική και ηθική υποχρέωση των επιχειρήσεων. Αποτελεί συστατικό στοιχείο και γνώρισμα των σύγχρονων επιχειρήσεων που θέλουν να έχουν δυνατότητες ανάπτυξης και προόδου».

Δείτε το χαιρετισμό της Προέδρου ΔΣ του ΣΒΘΣΕ ΕΔΩ.

 

 

 

 

Εκ μέρους του ΕΛΙΝΥΑΕ την εκδήλωση χαιρέτησε η Πρόεδρος του κα Ρένα Μπαρδάνη η οποία ανέφερε ότι «… Ζούμε την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Η ρομποτική, η τεχνική νοημοσύνη και άλλες επαναστατικές καινοτομίες διαμορφώνουν ένα νέο εργασιακό μοντέλο στο οποίο αντιστοιχούν νέες ευκαιρίες, νέοι επαγγελματικοί κίνδυνοι, νέα εργαλεία αντιμετώπισης.
Σήμερα μιλάμε για εργασιακό άγχος, για επαγγελματική εξουθένωση, κίνδυνοι που χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως «αναδυόμενοι» που σιγά-σιγά εκτοπίζουν τους παραδοσιακούς που δεν παύουν όμως να υπάρχουν. Η Υγεία και η Ασφάλεια πρέπει λοιπόν και αυτή να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να  ενσωματώσει  πολιτικές  διαχείρισης όλων αυτών των κινδύνων. Οι προκλήσεις λοιπόν είναι μεγάλες για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για τη χώρα μας.
Το μέλλον το βιώνουμε καθημερινά στο παρόν και αυτό έχει να κάνει με την ταχύτητα με την οποίαν τρέχουν οι νέες τεχνολογίες. Έτσι, οι προσαρμογές στα νέα δεδομένα πρέπει να είναι ταχύτατες διαφορετικά θα μας ξεπεράσουν. Θα πρέπει να γίνουμε συνδιαμορφωτές του μέλλοντος, προλαβαίνοντας τις εξελίξεις με τρόπο ενεργητικό.
Στο συνέδριο μας «Με το βλέμμα στο μέλλον» στις 18 και 19 Νοεμβρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα διερευνήσουμε όλες αυτές τις τάσεις, θα ανιχνεύσουμε τα προβλήματα θα προτείνουμε λύσεις και θα προβάλουμε πρωτοβουλίες και καλές πρακτικές που θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου εργασιακού περιβάλλοντος.»

 

 

 

 

Τέλος, την εκδήλωση χαιρέτησε επίσης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου ο κ. Θανάσης Παπαδημόπουλος.

 

 

 

 

Ακολουθούν οι εισηγήσεις των ομιλητών της ημερίδας:

Επιλογή & Αναγνώριση Μέσων Προστασίας – Πέρα από τα Πρότυπα, πως η Δαπάνη γίνεται Επένδυση.
Θεόφιλος Κουρούνης, Χημικός Μηχανικός, 3M Hellas MEPE

 

 

 

 

Βέλτιστες Τεχνικές Διαχείρισης Αμιαντούχων υλικών
Θεοδοσίου Γεώργιος, Χημικός Μηχανικός, Επιθεωρητής Ασφάλειας και Υγείας, Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

 

 

 

 

Επιπτώσεις Εισαγωγής Συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης στους Εργασιακούς Χώρους
Στέργιος Νάρης, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, EΛ.IN.Y.A.E.

 

 

 

 

Συστήματα Επιθεώρησης Εργασίας στην Ευρώπη – Οργάνωση, Ρόλος, Όργανα και Μηχανισμοί Εφαρμογής
Τσούλα Ιωάννα, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, MSc, Επιθεωρήτρια Ασφάλειας και Υγείας, Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

 

 

 

 

ISO 45001:2018 – Παρουσίαση του Προτύπου για την Υγεία & Ασφάλεια στους Χώρους Εργασίας – Από το OHSAS 18001 στο ISO 45001.
Τηλέμαχος Αγγελίτσας, Μηχανολόγος Μηχανικός, Γενικός Διευθυντής BQC.

 

 

 

 

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη:

3Μ Hellas

 

 

 

ΣΒΘΣΕ/Enterprise Europe Network