Υλοποίηση Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου με θέμα: “Δημιουργία Εξαγωγικού Προϊόντος και Διαδικασίες Εξαγωγών”

Υλοποίηση Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου με θέμα: “Δημιουργία Εξαγωγικού Προϊόντος και Διαδικασίες Εξαγωγών”

 

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, μέλος του Enterprise Europe Network- Hellas, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μαγνησίας και τον Οργανισμό Enterprise Greece – Invest & Trade, διοργάνωσαν εκπαιδευτικό σεμινάριο, το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου  Μαγνησίας, στο Βόλο.

Το σεμινάριο εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουν αναπτύξει ο Σύνδεσμος και το Επιμελητήριο, μετά την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ τους, τον Ιανουάριο του 2017.

Στόχος του  σεμιναρίου ήταν να ενημερωθούν διεξοδικά τα στελέχη των  ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων,  για όλο το πλέγμα που καθορίζει μια επιτυχημένη εξαγωγική προσπάθεια,  σε  θέματα  όπως δημιουργία – κατοχύρωση εμπορικών σημάτων,  δημιουργία εξαγώγιμου προϊόντος, πιστοποιήσεις – σήμανση προϊόντων, επιλογή ξένων αγορών και προσαρμογή των προϊόντων σε αυτές, μεθοδολογία εξεύρεσης πελατών στις αγορές – στόχους, κοστολόγηση εξαγόμενου προϊόντος, θέματα Φ.Π.Α. εξαγωγών, συνοδευτικά έγγραφα εξαγωγών κ.λ.π.

Στην έναρξη της ημερίδας, ο Ειδικός Σύμβουλος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Φ.  Παναγόπουλος, τόνισε πως ανάλογες δράσεις συμβάλλουν στην ανάπτυξη και βελτίωση της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων, ενώ είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι παρά την οικονομική ύφεση οι επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους σε νέες αγορές. Ευχαρίστησε τον ΣΒΘΚΕ και το Enterprise Greece για την αγαστή συνεργασία κι υπογράμμισε πως το Επιμελητήριο Μαγνησίας θα βρίσκεται πάντα στην «πρώτη γραμμή» αντίστοιχων πρωτοβουλιών.

Στη συνέχεια η Υπεύθυνη Πληροφόρησης του ΣΒΘΚΕ/Enterprise  Europe Network – Hellas, κ. Γ. Φράγκου,  σημείωσε πως στόχος του σεμιναρίου είναι να ενημερωθούν  οι συμμετέχοντες  εκτενώς, για όλες τις διαδικασίες που συνιστούν μία εξαγωγική δραστηριότητα επιτυχημένη. Ευχαρίστησε τους συν διοργανωτές της εκδήλωσης, με τους οποίους ο Σύνδεσμος έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας και  επεσήμανε ότι ο ΣΒΘΚΕ, ως μέλος του  μεγαλύτερου ευρωπαϊκού  δικτύου  για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα Enterprise Europe Network,  υποστηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά  και την εξωστρέφειά τους.

Βασικός εισηγητής του σεμιναρίου ήταν ο Διευθυντής Πληροφόρησης και Υποστήριξης Επιχειρήσεων στον Οργανισμό Enterprise Greece κ. Γ. Παπαστεργιόπουλος.  Η εισήγησή του χωρίστηκε σε τρία μέρη και έδωσε απαντήσεις και διευκρινίσεις σε θέματα όπως  δημιουργία εξαγώγιμου προϊόντος, πιστοποιήσεις, σήμανση προϊόντων, δημιουργία επικοινωνιακών εργαλείων, επιλογή ξένων αγορών και προσαρμογή των προϊόντων σε αυτές, μεθοδολογία εξεύρεσης πελατών στις αγορές – στόχους, τρόπος συζήτησης με τους υποψήφιους πελάτες, κατάρτιση εμπορικών συμφωνιών, χρήση διεθνών εμπορικών όρων, τρόποι πληρωμής – συνεργασία με τράπεζες, συνοδευτικά έγγραφα εξαγωγών κ.λ.π.,

Στο σεμινάριο, επίσης, έγινε εισήγηση από την εκπρόσωπο του Ελληνο- Ρωσικού Επιμελητηρίου κ. Λένα Καλίνινα, σχετικά με τον πολυχώρο Ελληνικών Προϊόντων, που έχει δημιουργηθεί στη Μόσχα. Μέσω του αρμόδιου φορέα  οι  ενδιαφερόμενοι  εξαγωγείς μπορούν να  κάνουν σωστά και στοχευμένα βήματα στη μεγάλη και πολλά υποσχόμενη ρωσική αγορά, που ως τώρα γινόταν απροσπέλαστη και αφιλόξενη για τέτοιες δραστηριότητες, κυρίως λόγω έλλειψης της γνώσης της νέας μεγάλης αγοράς, αλλά και της κατάλληλης υποστήριξης.

Ακολουθούν φωτογραφίες από το Σεμινάριο